Lastik Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Lastik Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Vasıta alırken ilgi edilmesi lüzumlenen en ehemmiyetli konulardan birisi araçların lastiğidir. Aracın yere ilişki eden tek parçası olan lastikler güven, yakıt tasarrufu ve en ehemmiyetlisi can güvenliğimiz yönünden devasa ehemmiyet arz etmektedir.
Aracımızın lastiklerini değiştireceğimiz vakit ilgi etmemiz lüzumlenen ehemmiyetli konular bulunmaktadır ve bu hususları değişik başlıklar altında toplayıp inlemek gerekir. Her biri emniyetimiz ve bütçemiz yönünden devasa ehemmiyet taşıyan bu konular kısaca şu şekilde sıralanabilir.

Lastik Imalat Tarihi
Lastik imalat tarihi ehemmiyetlidir ve alacağınız lastiğin olabildikçe yakın tarih olmasına ilgi faktörüz gerekmektedir. Zira lastikler kauçuk malzemeden üretildiği için üretildiği günden ardından defalarca kez sertleşmeye başlar. Lastik hiç kullanılmasa ve depoda muhafaza edilse dahi deponun hararet soğukluk, toz, nem vs şartlarına göre sertleşmesi yer aldığı ortama göre değişmektedir. Lastiğin sertleşmesi üstünden vakit geçtikçe henüz da hızlanmaktadır. Bu manada lastikler hiç kullanılmayıp depoda dahi korunsa üstünden vakit geçtikçe sertleşmesi de artmaktadır. Bu nedenden dolayı lastik alacağınız vakit lastiğin tarihine kesinlikle ilgi etmelisiniz. Lastiğin imalat tarihi 4 hane olarak gösterilmektedir. Misali 0218 burada nihai iki hane imalat senesini göstermektedir. Başka bir deyişle bu lastik 2018 senesinde üretilmiştir. 02 ise üretildiği haftayı gösterir. Başka bir deyişle bu lastik 2018 senesinin 2. haftasında üretilmiştir. Bu manada yapımcı firmalar lastiklerde kampanya yapar iken çoğunlukla stoklarla hudutlu kampanya yaparlar. Zira kampanyaya imalat tarihi üstünden belirli tek vakit geçmiş lastikleri dahil ederler.

Lastik Ebadı
Her vasıta için en uygun lastik ölçüleri vardır. Bu ölçüleri aracınızda tespit edilen lastikten anlamanız mümkündür. Vasıta üstünde tespit edilen lastiklerin hepsi aynısı ebatta olmalıdır. Değişik ebatta lastiklerin olması aracın balansını bozar ve yakıt maliyetini artırır, güven yönünden de tehlikelidir. Aracınız için lastik alacağınız vakit aracınızın lastik boyut verilerine sahip olmanız gerekir. Peki lastik ebadı verileri ne mana ifade eder?

Örnek olarak aracımızın lastik ebadının 205/55R16 olduğunu farz sayalım. Buradaki 205 lastiğin sırt kesiminin 205 mm olduğunu göstermektedir. 55 ise lastik yanak yüksekliğinin sırt kesitine sayısını göstermektedir. H/S en son 16 ise lastiğin içine takılacak olan jantın inç cinsinden çapını göstermektedir. Bunun dışından çoğunlukla DOT yazısından ardından gelen 4 haneli rakam ise imalat tarihi ifade etmektedir.

Lastik Nihai Kullanım Tarihi
Lastikler için normal şartlarda öngörülen nihai kullanım tarihi ortalama kullanımdan ardından 4 yıldır. Fakat bu değer lastiğin vaziyetini kavramak için kafi değildir. lastiğin kullanıldığı coğrafyanın abuhava şartları, yolların vaziyeti, aracın kullanım sıklığı ve kullanım biçimi gibi birçok faktöre göre bu müddet değişmektedir. Bu sebeple lastik değiştireceğiniz vakit ya da yeni aldığınız lastiğin vaziyetini öğrenmek için en doğru yol eksper tek lastikçiye gittikçe lastikleri gösterip lastiklerin vaziyeti ile ilgili malumat almaktır.

Lastik Seçiminin Yakıt Kullanımına Etkisi
Lastik seçiminde en doğru hükmü vermek için lastikçinize danışmanız en doğru hüküm olacaktır. Bununla birlikte seri manevra yeteneği yayınlayan lastikler yakıt tasarrufunuzu azaltmakla beraber yol tutuş performansınızı artırır.
Mevsimine göre lastik tercihi güvenilir vasıta sürüşü ve yakıt performansı yönünden ehemmiyet arz etmektedir. Bu nedenden dolayı güven artı yakıt performansı diyorsanız mevsim lastikleri henüz doğru seçenek olacaktır.

Lastik Rot Denge Ayarı
Lastiklerin birbirine paralel olması eşliğinde yere ilişki alanının aynısı olmasını gerçekleştiren ölçüye rot denge ayarı denmektedir. Rot denge ayarı doğru yapılmamış lastikler sürtünmeyi artıracağı için yakıt performansına negatif tesir eder ve lastiklerin ömrünü kısaltır. Bu nedenden dolayı rot denge ayarı, ilgi edilmesi lüzumlenen tek başka konudur.

Lastik Kesit Genişliği
Aracınız için yapımcı markanın tespit ettiği lastik ölçülerinin dışına çıkılmaması tavsiye edilir. Fakat bu çıkılamaz manası taşımaz. Nitekim aynısı araca defa henüz geniş lastikler takıldığını görürsünüz. Bu aracın virajlarda henüz iyi yol tutmasına yardımcı olur. Fakat bununla birlikte aracın kilometre saatinin yanlış göstermesine sebep gerçekleşir, yakıt kullanımı artar. Bunları göze alarak lastik kesit genişliği önerilen ölçünün dışına çıkılabilir.

Lastik Desen Derinliği
Bilindiği emeliyle lastiklerin yüzeyi dümdüz değildir. lastiğin yolda henüz iyi tutunması, yaz kış aylarına göre fren tutuşunun henüz kuvvetli olması için lastikler muhtelif desenlerde üretilmektedirler. Bu desenler girintili çıkıntılı yivlerden oluşmaktadır. Zaman içinde aşınan bu yivler aracın tüketimine göre daha süratli ya da henüz aheste aşınırlar. Lastiğin değişim müddetinin yaklaştığını yivlerin aşınmasından da anlayabiliriz. Lastiklerinizin vaziyetinden ve üzerindeki yivlerin aşınmasından kaynaklı endişeniz varsa kesinlikle lastikçinize gidin şayet aracınızın lastiği güven yönünden tehlike arz ediyorsa lastikçiniz size ihtiyaç duyulan bilgilendirmeyi yapacaktır.

Bir cevap yazın